<<
Vissza
Fõzõcske
A Cervinus Rádió szakácskönyve
Szerkesztette Dankó Ervin
Szarvasi Krónika Kiskönyvtára 3. 101 o. Szarvas, 1997
|
|
Dankó Ervin (1961, Budapest) rádiós mûsor- és videófim-szerkesztõ.
Az elektronikus sajtóban dolgozik. Munkatársa volt az elsõ városi
televíziónak Szarvason. 1994-ben megalapította, éveken át tulajdonosa,
ügyvezetõje, szerkesztõje, mûsorvezetõje volt a Cervinus Rádiónak.
Jelenleg a Körös TV fõszerkesztõje és operatõre. Két éven át vezette
a Cervinus rádióban az interaktív Fõzõcske címû zenés mûsort.
A beérkezett receptekbõl állította össze a Fõzõcske c. könyvet.
|
* * *
A
könyv praktikus tanácsokkal kezdõdik, amelyeket az egyik hallgató állított
össze háziasszony-társai számára. Megtudhatjuk, mi mindenre használható
a citrom a konyhában, milyen apró fogások könnyítik meg a sütés-fõzést.
Ez után - és minden recept után - ott található a beküldõ neve is.
Az ételreceptek a levesekkel
kezdõdnek. Az ismert levesek mellett található a gombagulyás vagy a
palócleves. Ezeket követik a rizsbõl, a zöldségfélékbõl és a gombából
készült ételek receptjei. Egy-két érdekes példa: rizsfészek, görög rakott
burgonya, fokhagymás õzlábgomba. A halételek egyik érdekessége: hal
orly-tésztában. A szárnyasokból készült ételekbõl a leggazdagabb a választék.
Megtalálható néhány szabadtûzi ételféle elkészítésének módja is. A pizza
már-már magyar étel lesz: 15 féle pizzareceptet küldtek be a hallgatók
- többek között ilyen fantázianevekkel: négy évszak, részeges, Tünde
kedvence, love pizza.
Mivel a megjelenés tervezett
ideje húsvét volt, külön blokk foglalkozik a húsvéti terítékkel, ilyen
csábító ételnevekkel: tárkonyos bárány, fokhagymás birkacomb. A koktélok
külön fejezetbe kerültek.
A könyv legeredetibb része
a Szarvas környéki népi ételek fejezetcím alatt található. Néhány
- ma már alig ismert - alapanyag elkészítésének módját is leírták. Ilyen
a kenyérsütéshez szükséges pár, a brindza, a tejoltó. Különleges leves
a böjti cibereleves, a suhajdaleves, a boros káposztaleves. S ha valaki
nem ismeri, megtudhatja, mi a skorce, a sztrapacska, a cicorfõzelék,
a podlupka-fõzelék, a bagócafõzelék.
Bár ma már senki sem süt kenyeret
otthon, a kenyértésztát el lehet készíteni, belõle pedig olyan kitûnõ
ételek készíthetõk, mint a lángos, a guba, a bodag. A kapusznyika (káposztáslepény)
kétféle recept szerint is készíthetõ, s hogy hogyan, azt fényképek is
illusztrálják. Ugyancsak fényképsorozat örökíti meg a csöröge készítését,
hasonlóképp a fánkét is. Befejezésként a ma már szinte kizárólag csak
takarmánynövényként ismert és használt kukoricából készíthetõ ételek
készítésének módját olvashatják.